HBO / Universiteit

Veel betere tentamenresultaten bij wiskunde en statistiek

Toch weer wiskunde

pinuts-2Voor veel studenten van de opleidingen Economie, Bedrijfskunde en IBA (International Business Administration) is de wiskunde in het eerste studiejaar geen plezierig vooruitzicht. Dachten ze eindelijk van dit vak af te zijn, maar nee hoor, worden bijvoorbeeld bij Economie in Bachelor-1 niet minder dan 8 van de 60 credits aan de vakken Wiskunde-1 en Wiskunde-2 besteed. En dan komt daar ook nog een flinke portie Statistiek bij. Bij IBA mogen ze hun tanden stukbijten op wiskunde en statistiek in het vak Quantitative Methods & Techniques en ook Bedrijfskunde heeft een paar vakken wiskunde en statistiek.

Toch statistiek

Studenten die op het VWO met moeite wiskunde A of C hebben gehaald, slaken een zucht van verlichting. Nooit meer formules die ze toch nooit echt goed hebben begrepen. Maar deze studenten kiezen wel vaak voor een opleiding Pedagogie, Psychologie of Sociologie. Tot hun schrik merken ze dat de bottleneck van het eerste bachelorjaar het vak statistiek is. Dikke boeken vol met tabellen en formules. Dat redden ze nooit alleen, denken ze dan en zoeken hulp, bijvoorbeeld bij de ervaren docent statistiek van PiNUTS.

De dreiging van BSA (Bindend Studie Advies)

De strenge eisen van het Bindend Studie Advies (BSA) zorgen ervoor dat studenten zich bij notoire struikelvakken als wiskunde en statistiek geen vertraging meer kunnen veroorloven. De meeste faculteiten van de Erasmus Universiteit eisen sedert september 2012 dat in het eerste Bachelorjaar alle studiepunten worden gehaald (onder het motto: Nominaal = Normaal).
Dit is geen sinecure, voornamelijk omdat vakken als wiskunde en/of statistiek in het eerste jaar een ernstige hindernis vormen. Ze nemen daarom het zekere voor het onzekere en zoeken tijdig hulp bij deze vakken. Dat is een verstandige beslissing, want de wiskundekennis is ook voor andere vakken van groot belang (bijvoorbeeld voor micro-economie en finance-vakken) en de kans van slagen voor deze vakken neemt toe wanneer het struikelblok wiskunde met succes is gepasseerd.

Veel betere tentamenresultaten in het bachelor programma

Door een korte maar krachtige examentraining of door begeleiding bij de voorbereiding van het tentamen neemt de kans op succes bij de tentamens wiskunde of statistiek in het Bachelor-1 aanzienlijk toe, zo blijkt uit ervaring met veel studenten. Hiervoor worden belangrijke delen van de stof in het kort herhaald en veel, heel veel sommen (natuurlijk ook tentamenopgaven) onder deskundige begeleiding geoefend. De stof wordt daadwerkelijk uitgelegd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat studenten dan niet alleen slagen, maar zelfs een ongekend hoog cijfer halen.